General pathology, clinical and microbiological biochemistry
Module General and clinical microbiology

Academic Year 2023/2024 - Teacher: LAURA TROVATO

Expected Learning Outcomes

The course aims to provide students with the cognitive and methodological tools necessary for understanding the biological and pathogenetic characteristics of microorganisms and parasites responsible for human infections.  It also aims to provide the basic tools needed to understand the influence that microorganisms may have towards food. 

Course Structure

Frontal Lesson. Should teaching be carried out in mixed mode or remotely, it may be necessary to introduce changes with respect to previous statements, in line with the programme planned and outlined in the syllabus.

Detailed Course Content

Biological characteristics of the main microorganisms:

  • Structures of the bacterial cell, microbiological and pathological aspects of Bacillus, Brucella, Campylobacter, Clostridium, Enterobacteriaceae, Helicobacter, Lactobacillus, Legionella, Listeria, Mycobacterium, Pseudomonadaceae,  Staphylococcus, Streptococcus, Vibrionaceae. Microorganisms responsible for infections and food poisoning;
  • General characteristics of fungi and pathological aspects of Candida, Aspergillus and Fusarium. Mycotoxins and mycotoxicosis;
  • General properties of protozoa and clinical aspects of infection caused by: intestinal amoebae, Giardia, Toxoplasma;
  • General characteristics of viruses and pathogenesis of viral infections related to the gastrointestinal tract: Picornavirus (Enterovirus: poliovirus and hepatitis A virus), Adenovirus, Astrovirus, Calicivirus (Norwalk virus and hepatitis E virus), Rotavirus. Hepatitis B, C and D viruses. 

Textbook Information

  1. Microbiologia Microbiologia clinica. R. Cevenini - V. Sambri. Ed Piccin
  2. Conte M.P., Mastromarino P. - Microbiologia Medica. Batteriologia e Virologia - Esculapio Medicina - IV edizione 2015

Course Planning

 SubjectsText References
1Caratteristiche generali degli agenti infettivi: Batteri, Miceti, Protozoi e VirusMicrobiologia Microbiologia clinica. R. Cevenini - V. Sambri. Piccin Ed.
2Streptococchi e StafilococchiMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 8
3Bacilli sporigeni anaerobi e aerobiMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 10
4MicobatteriMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 11
5EnterobatteriMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 12
6Vibrioni, Campylobacter, HelicobacterMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 13
7NeisserieMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 14
8BrucellaMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. cap. 15
9LegionellaMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 18
10Genere Candida, Aspergillus e FusariumAppunti del Docente
11Micotossine e MicotossicosiAppunti del Docente
12Amebe, Giardia e ToxoplasmaMicrobiologia Microbiologia clinica. R. Cevenini - V. Sambri. Piccin Ed.. Cap. 8; Appunti del docente
13PicornavirusMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 27
14AdenovirusMicrobiologia Medica. Batteriologia e Virologia. Conte M.P., Mastromarino P. - Esculapio Medicina - IV edizione 2015. Cap. 25
15Rotavirus, Adenovirus, Virus NorwalkMicrobiologia Microbiologia clinica. R. Cevenini - V. Sambri. Piccin Ed..Cap. 8